Sea rümba jaotustükid

Siga liigitatakse vastavalt vanusele:

1) põrsaliha (ei kuulu väikeloomade alla) kuni 20kg raskune, heleroosa värvusega, peenekiuline, pehme, mahlane
2) noorlooma- ehk kesikuliha 20-50kg, helepunase värvusega, peenekiuline
3) sealiha üle 50-70kg, jalgadel liha on tumedam, seljaliha on heledam

Joonis: Searümba jaotus

Searümba jaotus:

  1. Seajalad 
  2. Singitükk
  3. Tagumine praetükk sobib portsjonilisteks hautatud toodeteks
  4. Seljakarbonaad sobib portsjonilisteks praetud toodeteks
  5. Seljatükk sobib portsjonilisteks praetud toodeteks
  6. Pea
  7. Kõhuäär
  8. Ribitükk
  9. Abatükk
  10. Esikoot
  11. Kaeltükk

Portsjonilisteks  praetud toodeteks searümbast kasutatakse kõige rohkem seljatükki,  seljakarbonaadi ehk ka välisfileed (kui on ilma kontideta), samuti ka kaelakarbonaadi ning sisefileed.

Joonis: Searümba jaotustükid allikas: Rakvere lihakombinaat

Rakvere lihakombinaadi sea rümba jaotusskeemi leiad SIIT