Lammas ja vasikas

Lambaliha on kergesti äratuntava rikkaliku maitsega. Hea ja kvaliteetne lambaliha on kõrges hinnas ning sellest saab valmistada väga atraktiivseid ja maitsvaid roogi.
Eriti hea on noorte alla aastaste lammaste ehk tallede liha. Talleliha on õrnem, pehmem ja hõrgum kui lambaliha. Tallede liha on heledama roosa värvusega, vanemate loomade liha oluliselt tumedam, isegi tumepunase tooniga.

Piimavasikad on vasikad, keda on joodetud ainult piimaga. Vanusejaotuse järgi on piimavasikad 2-4nädalased (tailiha: valkjas-heleroosa, rasv: valge-roosakas) ning vasikad 1-6 kuu vanused (tailiha: roosa-punakasroosa, rasv: võrdlemisi hele). Nagu näha, sõltub vasika või veise vanusest ka rasva värvus. Vasika rasvakogumid on valkjasroosad, vanemate veiste rasv aga juba tumekollane.

Lamba- ja vasikarümba jaotus

Joonis: Lamba ja vasika jaotusskeem Allikas S.Rekkor "Kulinaaria"

  1. Kaelatükk
  2. Abatükk
  3. Seljatükk
  4. Rinnatükk
  5. Reietükk

VIDEO Lamba lõikus Allikas: http://www.dev.epkk.ee/valdkonnad/liha/oppefilmid

Allikas.  http://www.youtube.com/watch?v=FWrU7wi8YuA&feature=channel