Praetud portsjonilised tooted väikeloomadest

Praetud portsjonilisi tooteid väikeloomalihadest võib praadida naturaalselt, aga neid võib eelnevalt ka paneerida.

Portsjontükid praetakse pliidil väheses rasvas või grillitakse.

Liha praadimise kuldreeglid on järgmsed:

  1. Liha pannakse alati kuumale pannile. Väheses rasvas praadimiseks pannakse pooltooted kuuma rasva sisse.
  2. Pannist jäetakse praadimisel 1/3 tühjaks, et panni mitte maha jahutada. 
  3. Liha praetakse mõlemalt poolt ainult üks kord ja praetakse helepruuniks. Järelküpsemiseks võib tooted asteda ahju.
  4. Maitseained raputatakse praetud poolele.
  5. Grillitud tooted maitsestatakse peale grillimist.

Lihade maitsestamiseks kasutatakse soola, pipraid, paprikapulbrit, maitsesooli, tööstuslikke maitsesegusid.
Väikeloomalihast portsjontükke (eriti sealiha) praetakse täiesti valmis, ei tohi jätta liha seest tooreks.

Väikeloomadest valmistatakse järgmisi praetud portsjonilisi tooteid:

  1. naturaalsed kotletid
  2. paneeritud kotletid
  3. eskalopp (naturaalne)
  4. šnitsel (paneeritud)
  5. Liharullid (nii naturaalsed, kui ka paneeritud)

Portsjoniliste toodete valmistamiseks kasutatakse alljärgnevaid jaotustükke:

  1. Sisefileed
  2. Välisfileed
  3. Kondiga seljatükki ehk karreed
  4. Sea kaelakarbonaadi

Joonis: sea välisfilee allikas:http://www.absolut-steirisch.at/produkte/frischfleisch/

Joonis: lamba ja sea sisefilee (autori foto)

Joonis: Kondiga lamba seljatükk ehk karree (autori foto)