Veiserümba jaotustükid

Veised liigitatakse vastavalt vanusele

1) vasikaliha kuni 3-kuu vanused loomad loetakse vasikateks, värvus hallikas-valge kuni heleroosani, on hästi peenekiuline - kuulub väikeloomade jaotusskeemi alla
2) noorloomaliha 3kuu kuni 2 aastani, punaka värvusega, sidekoerikas, parem puljongi keetmiseks, praadide jne valmistamiseks
3) veiseliha üle 2 aasta vanune, värvus tumepunane, kiud on jämedad, rasv - kollakas, sidekoerikad

Joonis: Veiserümba jaotus Allikas: S.Rekkor Kulinaaria

Veiserümba jaotustükid vastavalt joonisele:

  1. Jalad
  2. Kõhuäär
  3. Küljetükk
  4. Rinnatükk
  5. Abatükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  6. Praetükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  7. Külgmine praetükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  8. Välimine ja sisemine praetükk (sisemine praetükk asub välimise praetüki all) sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  9. Nimme-ja seljatükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  10. Seljatüki esiosa - sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  11. Kaelatükk
  12. Sabaluu
  13. Välisfilee sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
  14. Sisefilee - millest enam portsjontükki ei saa, sobib praetud böfstrooganovi valmistamiseks

 

Joonis: Veisekere jaotustükid Allikas: Rakvere lihakombinaat