Veiserümba jaotustükid
Veised liigitatakse vastavalt vanusele
1) vasikaliha kuni 3-kuu vanused loomad loetakse vasikateks, värvus hallikas-valge kuni heleroosani, on hästi peenekiuline - kuulub väikeloomade jaotusskeemi alla
2) noorloomaliha 3kuu kuni 2 aastani, punaka värvusega, sidekoerikas, parem puljongi keetmiseks, praadide jne valmistamiseks
3) veiseliha üle 2 aasta vanune, värvus tumepunane, kiud on jämedad, rasv - kollakas, sidekoerikad
Joonis: Veiserümba jaotus Allikas: S.Rekkor Kulinaaria
Veiserümba jaotustükid vastavalt joonisele:
- Jalad
- Kõhuäär
- Küljetükk
- Rinnatükk
- Abatükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Praetükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Külgmine praetükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Välimine ja sisemine praetükk (sisemine praetükk asub välimise praetüki all) sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Nimme-ja seljatükk sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Seljatüki esiosa - sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Kaelatükk
- Sabaluu
- Välisfilee sobib väikesetükilisteks hautatud liharoogade valmistamiseks
- Sisefilee - millest enam portsjontükki ei saa, sobib praetud böfstrooganovi valmistamiseks
Joonis: Veisekere jaotustükid Allikas: Rakvere lihakombinaat