Liha vasardamine ja vormimina
Liha vasardatakse portsjonroogade valmistamiseks. Liha vasardatatkse selleks, et liha pehmendada ja kelmeid lõhkuda
NB! Veiselihast EI VASARDATA veise sisefileed, kuna ta on ise piisavalt pehme. Veise sisefileed ainult kujundatakse ja vajutatakse käega lamedamaks, kui see on vajalik.
Teisi jaotustükke veiselihast võib vasardada. Vasardamisel kasutatakse spetsiaalseid lihapakke. .
Liha vasardatakse kahe kile vahel, et lihatükki mitte liiga ära lõhkuda.
Joonis: liha vasardamine kile vahel (autori foto)
Kui liha on vasardatud, siis on vaja anda lihatükile soovitud kuju. Selleks vasardatakse lihatüki ääred, mis vajavad peale keeramist õhemaks. Vasardamisel tekkinud õhemad ääred keeratakse lihatüki peale. Seejärel lüüakse need lihatüki ääred noaga kinni ja uuesti vasardatakse liha õrnalt üle.
Joonis: Õhemate lihatüki äärte keeramine lihatüki peale (autori foto)
Joonis: Õhemate lihatüki äärte kinnitamine noaga (autori foto)
Lihatükke võib vormida ka nööriga, eriti veise sisefileed.
Joonis: Liha sidumine (autori foto)
VIDEO: Veise sisefilee vormimine
Allikas: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7QgH_2cEdTI
|