Hautatud portsjonilised tooted väikeloomadest
Liharullid - mida valmistatakse kõikidest väikeloomalihadest.
Kasutatakse neid jaotustükke, mis sisaldavad rohkem sidekoevalku. Lihast lõigatakse ristikiudu portsjontükid, mis vasardatakse kahe kile vahel. Liharullides kasutatakse erinevaid täidiseid, nagu.
- paetud seened ja sibul,
- kuumutatud köögibilja ja puuviljad
- praetud peekon ja sibul jne
Hautatud liharullid pruunistatakse väheses rasvas, lõikekoht allapoole. Hautamisleemele lisatakse kuumutatud maitseköögiviljad (mugulsibulata, porgandit, pastinaaki jne) ja kuum vedelik, milleks võib olla puljong, vesi, mahlad, vein jne ning hautatakse kaanega suletud nõus 140 °C juures pehmeks.
Hautamisleemest valmistatakse kaste, lisades sellele rasvas kuumutatud jahu (ROUX) või jahuvõid ja keetes seejärel veel 5 minutit. Kastet võib paksendada ka erinevate kastmepaksendajatega, maisi- või kartulitärklisega jne. Kastmele võib lõpus lisada veel rõõska või ka hapukoort ja avada kaste veel keema.
Liharulli valmistamine sea välisfileest.
1. Liharull puhastatakse kelmetest ja kõõlusteks ja lõigatakse portsjontükkideks. kui soovitakse suuremat tükki, siis võib lõigata liblikaks, jättes lihatüki alt kinni.
Joonis: lihatüki lõikamine liblikaks (autori fotod)
2. Lihatükk vasardatakse ja lihatükil vasardatakse ääred õhemaks, kui soovitakse need hiljem täidisele peale keerata
3. Vasardatud lihatükk maitsestatakse ja asetatakse peale eeltöödeldud täidis. Täidises väib osad komponendid kuumtöödelda aga osad võib panna kuumtöötlemata
Joonis: Liharulli peale asetatud täidised. Vasakpoolses liharullis kasutatakse kuumtöödeldud sibulat ja peekonit ning tükeldatud marineeritud kurki. Parempoolses liharullis on peale laotatud peekoniviilud, mille peale on pandud praetud sibul ja terve kurk. (autori foto)
4. Liharull keeratakse rulli, alustades altpoolt ja keerates siis ääred peale, et täidis püsiks liharullis.
Joonis: Liharulli rulli keeramine (autori foto)
5. Valmis liharulli võib ka tikkudega kinnitada, aga kui on hästi vasardatud ja kujundatud, siis pole see hädavajalik, vaid pannakse lõikekohaga allapoole pannile praadima või ahju küpsema ja hiljem asetatakse hauduma.
Joonis: kujundatud liharull (autori foto)
|