Laost toidukauba maha kandmine
Kaupa kantakse laos arvelt maha vastavalt valmistatud ja realiseeritud toidukogustele. Toidukauba mahakandmine toimub vastavalt kalkulatsioonikaardil olevale BRUTO kogusele. Kui kalkulatsioonikaart on algselt koostatud 1-le portsjonile, siis arvutipõhises toitlustusprogrammis kantakse iga portsjoni müümisel ühe portsjoni kohta kalkuleeritud 1 bruto kogus laost maha. Mitme portsjoni valmistamisel ja reliseerimisel kantakse laost maha alljärgneva valemi järgi:
MAHAKANTAVA KAUBA KOGUS = 1 BRUTO * valmistatud portsjonite ARV
NÄIDE: Valmistati 35 portsjonit porgandipüreesuppi, kus kasutati ühele portsjonile 0,125kg koorega (BRUTO) porgandit. Mahakantava koguse leiame ka kalkulatsioonikaardilt x bruto alt.
Seega
MAHAKANTAVA PORGANDI KOGUS = 0,125kg * 35 ports. = 4,375 kg, mille leiate x bruto lahtrist
valmist.portsj. arv x (tk) |
|
35 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Retsepti kaal |
|
Valmistamise kaal |
TOIDUAINE |
ühik |
1 bruto |
kao % |
1 neto |
x bruto |
x neto |
õli |
kg |
0,005 |
0 |
0,005 |
0,175 |
0,175 |
mugulsibul |
kg |
0,012 |
16 |
0,010 |
0,417 |
0,350 |
porgand |
kg |
0,125 |
20 |
0,100 |
4,375 |
3,500 |
rõõsk koor 10% |
l |
0,035 |
0 |
0,035 |
1,225 |
1,225 |
vesi |
l |
0,080 |
0 |
0,080 |
2,800 |
2,800 |
|