GN NÕUD toidu valmistamisel ja väljastamisel > GN NÕUD sortiment

 
 
 

GN NÕUD sortiment

Joonis 1 Valik GN nõusid

GN nõud (joonis 1), mida kutsutakse ka gastronorm nõudeks on väga levinud erinevates toitlustusasutustes.  Need nõud on valmistatud toiduvalmistusstandardmõõtudes ja neid nõusid kasutatakse pea kõikides maailmajagudes ühesuguse mõõduga. Mõõtusid tähistatakse kaldkriipsuga numritega (näiteks 1/1, 1/4, 1/3, 1/6, 1/9 jne), kus igale numbrile vastab oma mõõt. Igal numbril võib olla ka erinevaid nõu sügavusi millimeetrites, mis määrab siis ka erinevate nõude mahtuvused.

Toitude säilitamine, kuumtöötlemine, serveerimine ning portsjoneerimine lihtsustuvad, kuna sama nõu sobib kõikidesse toote töötlemiseks vajalikesse seadmetesse ning sisustusse.
Toiduvalmistamise planeerimine lihtsustub. Kui on teada vajaminev portsjonite arv, siis on võimalik planeerida vajalikke seadmeid ning nende mahtu üsnagi täpselt.
Retsepte saab planeerida ja koostada selliselt, et toiduaine kogused on väljendatud ühe GN-nõu kohta. Selliselt on võimalik käsil olev toode valmistada otse GN-nõudesse ning tulemuseks on võrdselt täidetud, võrdse tootekogusega toiduvalmistusnõud.
Gastronorm põhimõõt on GN 1/1, mille servapikkused on 325mm ja 530mm. Nõude sügavuse mõõdud jäävad vahemikku 20mm - 200mm. Põhimõõte võib korrutada  kahega või jagada kahe või kolmega.  

GN nõud on eriti ratsinaalsed, kuna nad sobivad standarnõõtmetes kuutöötlus-seadmetesse (ahjudesse, kiirkeedukappidesse jne) aga ka väljastuslettidesse ja transpordikastidesse.

GN nõusid on väga hea ka ladustada (joonis 2), kuna nad mahuvad väga hästi üksteise sisse ja neid on lihtne virnadesse ladustada.

Joonis 2 Erinevad ladustatud GN nõud

NB! Erinevate tootjate GN nõud võivad sisemiselt kujult olla natuke erinevad, seepärast sobi, mitte alati kõikide tootjate GN nõud koos ladustamiseks. 

 

 
 

 

GN nõud toidu valmistamisel ja väljastamisel
 

Home