Juustu kasutamine toiduvalmistamisel > Juustude liigitus > Kõvad ja poolkõvad juustud

 
 
 


Kõvad ja poolkõvad juustud


Kõige laiemalt levinud juustud.
Juustu valmistamisel ei toimu juustutera järelkuumutamist. Juustuvaari leotatakse kuumas vees, et happesust vähendada. 
Keldris laagerdades leiab aset seesmine küpsemine, laagerdamise aeg sõltub juustu sordist. 
Enamasti on need juustud kahvatukollase värvusegaJuust võib olla pealt nii vahaga kaetud kui vahata. 
Poolkõvad juustud on võised, aukudega või ilma, mõnel liigil kergelt pähkline järelmaitse 

Emmental  on pärit Šveitsist ning on saanud oma nime Emme jõe oru järgi. Emmentali iseloomustavad  juustus olevad augud millesse ilmuvad juustu küpsedes veepisarad. Emmental sobib hästi soojadesse toitudesse ning  kasutatakse fondüüjuustuna. 

  Foto 4 Emmental  

 www.ewtaonline.com


 

Gouda  on oma nime saanud  Hollandi linna järgi. Gouda on klassikaline võileivajuust kuna seda on kerge viilutada ning riivida.
Gouda juustu, mis on küpsenud vähemalt 18 kuud, katab mustjas koorik ja maitse on väga intensiivne. Mõned kuud küpsenud Gouda on aga väga mahe, mahlane ja maitsev väikeseauguline juust.
 

Edam on populaarne poolkõva või kõva hommikusöögijuust Hollandist. Üldjuhul müüakse Edamit noorena – kui juustu tekstuur on veel nõtke ja elastne ning maitse pehme, meeldivalt magus ja pähkline. Poelettidelt on Edamit lihtne leida eelkõige traditsioonilise punase kaitsevaha poolest. Musta koorega Edam on aga vähemalt 17 nädalat küpsenud. 


   Foto 7 Edam

www.marketingmagaxine.co.uk

Cheddar  on Inglismaa tuntuim juust. Maitselt on juust  kergelt hapukas, augustus puudub, värvuselt valge kuni kahvatukollane. 

 Foto 8 Cheddar www.boarshead.com



 

 

 
 

 

 

Home