Munakollase ja piima/rõõsa koore segu valmistamineMunakollase ja piima/rõõsa koore segu valmistamise tehnoloogia: - munakollased hõõrutakse suhkruga lahti,
- vedelik (piim või rõõsk koor) kuumutatakse peaaegu keemiseni
- kuumutatud vedelik lisatakse aeglaselt suhkruga lahtisegatud munakollastele, millega tempereeritakse munasegu. Munasegule vähehaaval lisatava vedeliku soojus lahustab suhkru ja hajutab/segustab munakollased
- seejärel muna piima/rõõsa koore segu kuumutatakse pidevalt segades tasasel kuumusel, kuni munakollase hüübimiseni.
- pärast kuumutamist munakollase piima/rõõsa koore segu kurnatakse.
Mida tuleb jälgida segu kuumutamisel: - Segu segatakse kuumutamise ajal pidevalt z-tähe või 8-kujuliste liigutustega.
- Segamine peab olema pidev, regulaarsete tõmmetega piki kuumutusnõu põhja ja külgi, et segu püsiks homogeensena.
- Segamine ei tohi olla liiga aktiivne, sest see põhjustab kreemi vedelaks jäämist.
Pidev segamine: - hoiab segu vedelana (takistades valkude omavaheliste sidemete tekkimist).
- garanteerib et munakollastes olev valk koaguleerub ühtlaselt, tükke moodustamata.
Muna piima/rõõsa koore segu kuumutatakse otsesel kuumusel või ka väiksemaid koguseid vesivannil, kuni segu temperatuur jõuab +74 kraadini. Sellel temperatuuril on segu küllaltki tihe ning katab segamislusika selja. Kui segu kuumutatakse üle, siis munakollase valgud kalgenduvad ning segu muutub helbeliseks. Video: Vanilli kastme valmistamine, (munakollase piima/rõõsa koore segu) Allikas: Stephanie Gallagher http://www.youtube.com/watch?v=ius1Ie0sqLA
|