Probleemsete toiduainete kalkuleerimine. > Maitseürdid ja maitseroheline. > Maitseürdid ja maitseroheline kalkulatsioonikaardil

 
 
 

Maitseürdid ja maitseroheline kalkulatsioonikaardil

Kaaluga müüdava maitserohelise ja ka maitseürdi ühik kalkulatsioonikaardil on kilogramm (kg). Potiga (tükina) müüdavate maitseürtide kalkuleerimisel on samad võimalised, mis muna kalkuleerimiselgi.  

Potiga müüdava maitseürdi ühik kalkulatsioonikaardil võib olla järgmine:

  • Ühikuks on kilogramm (kg). Sellisel juhul on maitseürt nii BRUTO-s, kui ka NETO-s kilogrammides ja ühiku hind on kilogrammi hind ilma käibemaksuta. Et leida sellise maitseürdi kilogrammi hinda, tuleb lõigata maitseürdioksad poti pealt ära ja kaaluda. (NB! Poti kaalu koos mullaga ei arvestata kilohinna sisse.) 
  • Ühiku hind arvutatakse järgneva valemi järgi: 

          Ühiku hind =1 kg hind (tükikaubal) =   kauba hind selle koguse eest
                                                                      kauba kogus kilodes

Joonis 1 Potiga ostetud basiiliku kaalumine (kaal koos vartega ja lehtede kaal, mida kasutatakse toidu sisse)

NÄIDE: Basiiliku kilogrammi ühikuhinna arvutamine. Basiiliku pott maksis kaupluses 1,09€, millest võtame käibemaksu maha (ühiku hind kalkulatsioonikaardil on ilma käibemaksuta). Selleks jagame käibemaksuga hinna 1,2-ga, mis on  1,09€/1,2 =0,908 €. Seega on basiilikupoti hind ilma käibemaksuta 0,908€. Nüüd lõigati basiilikupoti pealt basiilikuvarred ära, mis kaalusid 44g = 0,044kg. Leiame siit basiiliku ühikuhinna ehk 1 kg hinna. Ühiku hinna saame, kasutades eelolevat valemit:

Ühiku hind = 1 kg hind (tükikaubal) =   kauba hind selle koguse eest =0,908  = 20,636€ 
                                                             kauba kogus kilodes            0,044

  • Ühikuks on tükk/kilogramm (tk/kg). Sellisel juhul on maitseürt BRUTO-s tükkides (mitmendik osa potist kasutatakse toidu sisse) ja NETO-s on kindlasti kogus kilogrammides. Sellisel juhul  ühiku hind on selle poti hind ilma käibemaksuta. BRUTO-sse  koguse märkimisel tuleb arvestada mitmele portsjonile jagub ühest potist.  Kui sellest maitseürdist jagub 10-le portsjonile, siis BRUTO-sse kirjutatakse 1/10tk = 0,1tk, kui jagub 20-le portsjonile, siis 1/20tk = 0,05tk. Kui aga kasutatakse 30-le portsjonile, siis 1/30tk = 0,033tk, kui jagub 40-le portsjonile, siis kirjutatakse 1/40tk = 0,025tk jne

NB! Maitseürte ja maitserohelist ei tohi NETO-sse märkida tükkides.

NÄIDE: Basiiliku tk/kg (tüki ehk poti) ühikuhinna arvutamine. Kui arvutame basiiliku potihinda, siis tuleb sellest maha arvestada ainult käibemaks. Basiilikupott maksis kaupluses 1,09€, millest arvutame maha käibemaksu 1,09/ 1,2 = 0,908€. Kui BRUTO-s on basiilik tükkides, siis on ühikuhind 0,908€.

  • Külmtöötlemiskao leidmine. Tavaliselt on enamusel maitseürtidel ja maitserohelisel külmtöötlemisel kadu, kui kasutatakse toidu sisse ainult lehti (eemaldatakse varrerootsud).  Külmtöötlemise kao võib võtta ka tabelitest, aga võib leida ka proovitööna. Proovitööna leidmiseks kaalutakse kogu poti (ilma mullaosata) maitseürt koos vartega, mis on BRUTO. Seejärel eemaldatakse maitseürdi lehed ja kaalutakse toidu sisse kasutatavad lehed, mis on NETO. Külmtöötlemise kadu arvutatakse järgmise valemi järgi:

Külmtöötlemiskadu (kao %)  = (ostukaal(BRUTO) – kasutuskaal(NETO))* 100%
                                                                       ostukaal(BRUTO)

NÄIDE: Basiiliku kültöötlemiskao  (kao%) leidmine.  Joonisel 1 on näha, et basiilik koos vartega kaalub  (BRUTO) 44g = 0,044kg ja ainult lehed, mida kasutati toidu sisse kaaluvad (NETO) 37g = 0,037kg. Eeloleva valemi järgi leiame külmtöötlemise kao (kao%). Kao% arvutamisel võivad kaalud olla nii grammides, kui ka kilogrammides, kuid tähtis on, et kasutataks ühes valemis ühesuguseid ühikuid (kas kg või g).

Külmtöötlemiskadu (kao %)  = (BRUTO – NETO) * 100%= (44-37) *100% = 16%
                                                    BRUTO                         44

Selle basiilikupoti külmtöötlemise kadu on 16%, kui kasutatakse toidu sisse ainult basiilikulehti.

 

 
 

 

Probleemsete toiduainete kalkuleerimine
 

Home