NÄIDE: Aprikoosikonserv kalkulatsioonikaardil:
Joonisel 1 olev purk aprikoosikompotti maksab kaupluses 1,14 €. Kohupiimavahu sisse kasutatakse selle aprikoosikompoti seest ainult aprikoose, mis tükeldatakse sektoriteks. Kuidas märgime sellise kompoti kohupiimavahu kalkulatsioonikaardile?
Joonis 1. Aprikoosikompott
Arvutame sellise aprikoosikompoti ühiku hinna
- Võtame aprikoosi purgi hinnast maha käibemaksu
1.14 € = 120% x = 100% x = 1.14€ * 100% = 1,14€/1,2 = 0.95€ (purgi hind ilma käibemaksuta) 120%
- Arvutame aprikoosikompoti ühikuhinna
Ühiku hind=1 kg hind (konservil) = konservpurgi hind = 0.95€ = 1,439€ konserpurgi BRUTO kaal (kg) 0,660
- Kuna aprikoosid kasutatakse ilma vedelikuta, siis peame leidma ka külmtöötlemise kao (kao%).
kao % = (bruto – neto)* 100% = (660 -390)* 100%= 41% (bruto) 660
|
|
Retsepti kaal |
Valmistamise kaal |
Hind 20%- ta |
TOIDUAINE |
ühik |
1 bruto |
kao % |
1 neto |
x bruto |
x neto |
ühiku hind |
koguse hind |
Kohupiim 9% |
kg |
0,075 |
0 |
0,075 |
0,750 |
0,750 |
3,066 |
0,230 |
Piim |
l |
0,015 |
0 |
0,015 |
0,250 |
0,150 |
0,481 |
0,012 |
Suhkur |
kg |
0,015 |
0 |
0,015 |
0,150 |
0,150 |
0,865 |
0,013 |
Konservaprikoos |
kg |
0,034 |
41 |
0,020 |
0,339 |
0,200 |
1,439 |
0,049 |
KAUNISTUS |
|
|
|
|
|
|
|
|
Konservaprikoos |
kg |
0,017 |
41 |
0,010 |
0,169 |
0,100 |
1,439 |
0,024 |
Melissileht |
kg |
0,001 |
26 |
0,001 |
0,014 |
0,010 |
15,444 |
0,021 |
tooraine (neto) kokku (kg/l) |
|
0,136 |
|
1 portsj.omahind |
0,349 |
|
|
|
|
|
|
hind käibemaksuga |
0,419 |
TEHNOLOOGIA:
- Konservaprikoos nõrutada.
- Kohupiim hõõruda suhkruga lahti, lisada piim ja tükeldatud konservaprikoosid.
- Segada õrnalt alt üles.
- Serveerida klaaspokaalists ja kaunistada konservaprikoosi ja melissilehekesega.
|