Probleemsete toiduainete kalkuleerimine. > Konservid > NÄIDE: Aprikoosikonserv kalkulatsioonikaardil: 

 
 
 

NÄIDE: Aprikoosikonserv kalkulatsioonikaardil: 

Joonisel 1 olev purk aprikoosikompotti maksab kaupluses 1,14 €. Kohupiimavahu sisse kasutatakse selle aprikoosikompoti seest ainult aprikoose, mis tükeldatakse sektoriteks.  Kuidas märgime sellise kompoti kohupiimavahu kalkulatsioonikaardile?

Joonis 1. Aprikoosikompott

Arvutame sellise aprikoosikompoti ühiku hinna

  • Võtame aprikoosi purgi hinnast maha käibemaksu

1.14 € = 120%
        x = 100%
x = 1.14€ * 100%  = 1,14€/1,2 = 0.95€ (purgi hind ilma käibemaksuta)
          120%

  • Arvutame aprikoosikompoti ühikuhinna

Ühiku hind=1 kg hind (konservil) =   konservpurgi hind             = 0.95€ = 1,439€
                                                 konserpurgi BRUTO kaal (kg)     0,660

  • Kuna aprikoosid kasutatakse ilma vedelikuta, siis peame leidma ka külmtöötlemise kao (kao%).

kao %  = (bruto – neto)* 100% = (660 -390)* 100%= 41%
                           (bruto)                        660

           Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20%- ta
TOIDUAINE ühik 1 bruto kao % 1 neto x bruto x neto ühiku hind koguse hind
Kohupiim 9% kg 0,075        0 0,075 0,750 0,750 3,066 0,230
Piim l 0,015        0 0,015 0,250 0,150 0,481 0,012
Suhkur kg    0,015       0    0,015 0,150 0,150       0,865    0,013
Konservaprikoos kg    0,034     41    0,020 0,339 0,200       1,439    0,049
KAUNISTUS                
Konservaprikoos kg    0,017     41    0,010 0,169 0,100       1,439    0,024
Melissileht kg    0,001     26    0,001 0,014 0,010     15,444    0,021
tooraine (neto) kokku (kg/l) 0,136 1 portsj.omahind 0,349
hind käibemaksuga 0,419

TEHNOLOOGIA:

  1. Konservaprikoos nõrutada.
  2. Kohupiim hõõruda suhkruga lahti, lisada piim ja tükeldatud konservaprikoosid.
  3. Segada õrnalt alt üles.
  4. Serveerida klaaspokaalists ja kaunistada konservaprikoosi ja melissilehekesega.

 

 

 

 
 

 

Probleemsete toiduainete kalkuleerimine
 

Home