Vahud > Magustoiduvahud > Keedetud vahud

 
 
 

Keedetud vahud

Keedetud vahud on rahvuslikud magustoidud. Keedetud vahtusid valmistatakse vedelikust ja selle tihendajast.

Vedelikuna kasutatakse valdavalt puuvilja- või marjamahla, millele lisatakse vett. Vedelik peab olema tugevalt maitsestatud, sest vahustamine tõmbab maitset tagasi.

Tihendajana (vahtu mineva komponendina) kasutatakse:

  • nisumannat - saame mannavahu
  • rukkijahu - saame rukkijahuvahu
  • odrajahu - saame odrajahuvahu
  • rukkileiba - saame leivavahu

Keedetud vahtude maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, vanilli, kaneeli, sobilikke ürte (piparmünt, meliss). Kuna vaht hiljem vahustatakse, siis esialgne maitsestus võiks olla soovitud lõpptulemusest tugevam, sest vahustamisel tämbab maitse tagasi..

Keedetud vahtude portsjoni suuruseks on 100–150 g . Keedetud vahtusid serveeritakse piima või ka rõõsa koorega.

Keedetud vahtude tehnoloogia: 

  1. vee ja mahla segu kuumutatakse keemiseni,
  2. lisatakse suhkur ja maitseained
  3. pidevalt vispliga segades sõristatakse sisse manna või jahu ning keedetakse nende paisumiseni. Odra- ja rukkijahu võib lisada ka eelnevalt veega segatult, et ei tekiks tükke.
  4. Segu jahutatakse +40…+50 °C-ni ning vahustatakse.
  5. Peale vahustamist vaht jahutatakse ja serveeritakse.

Keedetud vahte serveeritakse +10…+14 °C piima ja rõõsa koorega.

 

 
 

 

 

Home