Toidukauba ladustamine lattu
Kauba ladustamisel lähtutakse tooraine säilitustingimustest. Kiirestiriknevad toorained paigutatakse külmikutesse ja külmaladudesse, sügavkülmutatud tooted ladustatakse sügavkülmikus ning kuivained kuivlaos. Materjalid ladustatakse vastavatesse ladudesse (näiteks pesuladu, nõudeladu jne). Oluline on tooarinete rotatsioon kaubariiulitel ja –ladudes. Uuem kaup paigutatakse tahapoole, varem tarnitud kaup, millel lühem säilivusaeg, ettepoole et see saaks varem kasutatud. Samuti on oluline, et kaup paigutatakse süsteemselt ettenähtud kohtadele, et seda oleks võimalik leida otsimisele aega kulutamata.
Kuivainelaod kuuluvad kuivadele ja hästi säilivatele toorainetele. Ladu peab olema kuiv, hästi ventileeritud ja ühtlase toatemperatuuriga. Kaup ladustatakse riiulitel või põrandal selleks ettenähtud alustel, võimalusel originaalpakendis.
Külmikud ja külmlaod on mõeldud külmsäilituseks. Vajalikud on mitmesugused külmikud ja külmlaod, kuna erinevad toorainegrupid vajavad sobivat säilitustemperatuuri. Igale toorainele annab nõutava säilitustemperatuuri tootja või tarnija. Külmikute ja külmladude temperatuur peab olema vahemikus +2ºC - +6ºC
Sügavkülmikud on mõeldud sügavkülmutatud toorainete säilitamiseks. Sügavkülmiku temperatuur on vähemalt –18 ºC.
Toitlustusettevõtte laoruumide mahtu mõjutavad järgmised tegurid:
• valmistatavate toitude kogus, • toiduvalmistamiseks vajalike erinevate toorainete arv, • muude toorainete ja materjalide (nt jookide, puhastusvahendite jne) kogused, • soovitav laoringluskiirus, • korraga varutavate koguste suurus, tooraine ja materjalide partiid, • pakendite suurused.
|