Arve-saateleht. Kauba arvele võtmine ja maha kandmine vastavalt tootmisprotsessile. > Lattu toidukauba arvele võtmine > Kauba arvele võtmise kogus.

 
 
 

Kauba arvele võtmise kogus.

Toidukauba arvele võtmisel peab jälgima arve saatelehel kirjas olevat ühikut ja kogust.

  • Kui kauba ühik arve saatelehel on kilogramm või liiter, siis võib kauba ka selles ühikus arvele võtta.
  • Kui toidukauba ühik arve-saatelehel on tükkides ja seda toidukaupa kasutatakse toidu valmistamiseks (retseptuurides), siis  võetakse see toidukaup arvele kilogrammides või liitrites. Näiteks piim, mida kasutatakse toidu sisse ja ka müüakse klaasides kliendile
  • Kui toidukauba ühik arve-saatelehel on tükkides ja seda toidukaupa müüakse ka hilisemalt edasi tükikaubana, siis võetakse see toidukaup arvele tükkides. Näiteks šokolaad või karastusjoogid, mis müüakse otse kliendile, sellega vahepeal midagi tegemata.

NB! Tükikaubana arve saatelehel kirjas oleva toidukauba, mida kasutatakse retseptuurides arvele võtmise koguse leidmine:

  1. teisendatakse (kui see on vajalik) pakendi kaal kilogrammidesse või liitritesse ja korrutatakse pakendi kaal läbi ostetud kogusega ehk tükkide arvuga.
  2. NB! Kilogrammides ostetav kaup võetakse arvele kilogrammides ja kilogrammi hinnaga.

VALEM tükikauba kilogrammides arvele võtmiseks:
arvele võetava kauba kaal (kg) = kauba kogus (tk) x ühiku kaal (kg)

NÄIDE:  vastavalt eelnevale näidisele (joonis 2): Osteti 5 pakki hapukoort, kus üks pakk kaalus 250g = 0,250kg

arvele võetava kauba kaal (kg) = kauba kogus (tk) x ühiku kaal (kg)

arvele võetava kauba kaal = 5 tk x 0,250 kg = 1,250 kg
VASTUS: Arvele võetakse 1,250kg hapukoort 20%


 Joonis 2: Arvele võetud 5 pakki hapukoort

 

 
 

 

Arve-saateleht
 

Home