Juustu kasutamine toiduvalmistamisel > Juustude kasutamine toiduvalmistamisel  > Külmad suupisted juustust 

 
 
 

Külmad suupisted juustust 


Külmade suupistete või salatite valmistamiseks sobivad peaaegu kõik juustusordid. 
Enne serveerimist hoitakse juuste 1–1,5 tundi toatemperatuuril, et nende aroom paremini tuntav oleks.

Võileibade katteks sobivad peamiselt poolkõvad juustud nagu : 
  • Emmental, Gouda, Cheddar 
Võileibade määrdena võib kasutada ka erinevaid toorjuuste ning sulatatud juustu. Hallitusjuustudest võib teha pidulikumatele võileibadele erinevaid määrdeid või vahtusid. 
Parmesan on võileibadele asetamiseks liiga kõva ja kuiv.


Salatite puhul  sobivad  nii poolkõvad, pehmed  kui ka toorjuustud
Salatite valmistamisel sõltub juustu valik salati liigist. Segatud salatitesse sobivad tugevama konsistentsiga juustud. Pehmemad juustud asetatakse viimasena salati peale. Toorjuustudest võib valmistada salatite kastmeid, segades selleks juustule juurde piima, koort või jogurtit.

Juustupalle võib valmistada kõvadest ja poolpehmetest juustudest. Riivitud juustule lisatakse vahustatud võid, koort või majoneesi ja maitseaineid ning segust vormitakse pallid. Palle veeretatakse kas hakitud maitserohelises, paprikapulbris, mooniseemnetes 

 
Juustuvaagna võib koostada  ühest või mitmest juustusordist ning sobivatest lisanditest  
Seda võib serveerida järelroana, vahepalana või ainsa käiguna õhtueineks nii suure vaagnana kui portsjonitena.
Juustuvalikut serveerides lähtutakse päripäeva põhimõttest, alustades mahedamast toorjuustust ja lõpetades kõige tugevamaitselisemaga. 
  • Järelroaks arvestatakse 50 grammi juustu igale sööjale. 
  • Juhul kui pakutakse ainult juustu lisanditega, siis arvestatakse 100–200 grammi juustu igale sööjale. 
  • Erinevaid juustusid valitakse 3–6. Iga juustu jaoks soovitatakse varuda eraldi lõikevahend. 
  • Juustudele lisaks serveeritakse vaagnal puuvilju, köögivilju, salateid, küpsiseid, leivatooteid.
 
Klassikaliste juustu ja lisandi kombinatsioone
  • toorjuust ja rosinad;
  • toorjuust ja ürdid;
  • kitsejuust ja tomatid;
  • kitsejuust ja mesi;
  • Brie ja maasikad, viigimarjad;
  • valgehallitusjuust ja šampinjonid;
  • valgehallitusjuust ja sarapuupähklid;
  • pikantne poolkõva juust ja piparkoogid;
  • sinihallitusjuust ja sigur ehk endiiv, varsseller;
  • sinihallitusjuust ja kreeka pähklid; sinihallitusjuust ja petersell, murulauk. 
 

 
 

 

 

Home