Külmade suupistete või salatite valmistamiseks sobivad peaaegu kõik juustusordid.
Enne serveerimist hoitakse juuste 1–1,5 tundi toatemperatuuril, et nende aroom paremini tuntav oleks.
Võileibade katteks sobivad peamiselt poolkõvad juustud nagu :
Võileibade määrdena võib kasutada ka erinevaid toorjuuste ning sulatatud juustu. Hallitusjuustudest võib teha pidulikumatele võileibadele erinevaid määrdeid või vahtusid.
Parmesan on võileibadele asetamiseks liiga kõva ja kuiv.
Salatite puhul sobivad nii poolkõvad, pehmed kui ka toorjuustud.
Salatite valmistamisel sõltub juustu valik salati liigist. Segatud salatitesse sobivad tugevama konsistentsiga juustud. Pehmemad juustud asetatakse viimasena salati peale. Toorjuustudest võib valmistada salatite kastmeid, segades selleks juustule juurde piima, koort või jogurtit.
Juustupalle võib valmistada kõvadest ja poolpehmetest juustudest. Riivitud juustule lisatakse vahustatud võid, koort või majoneesi ja maitseaineid ning segust vormitakse pallid. Palle veeretatakse kas hakitud maitserohelises, paprikapulbris, mooniseemnetes
Juustuvaagna võib koostada ühest või mitmest juustusordist ning sobivatest lisanditest
Seda võib serveerida järelroana, vahepalana või ainsa käiguna õhtueineks nii suure vaagnana kui portsjonitena.
Juustuvalikut serveerides lähtutakse päripäeva põhimõttest, alustades mahedamast toorjuustust ja lõpetades kõige tugevamaitselisemaga.