Searümba jaotustükid
Sead liigitatakse vastavalt vanusele:
1) põrsaliha (ei kuulu väikeloomade alla) kuni 20kg raskune, heleroosa värvusega, peenekiuline, pehme, mahlane 2) noorlooma- ehk kesikuliha 20-50kg, helepunase värvusega, peenekiuline 3) sealiha üle 50-70kg, jalgadel liha on tumedam, seljaliha on heledam
Joonis: Searümba jaotus
Searümba jaotus:
- Seajalad
- Singitükk sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseks
- Tagumine praetükk sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseks
- Seljakarbonaad sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseks
- Seljatükk sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseksPea
- Kõhuäär
- Ribitükk
- Abatükk sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseks
- Esikoot
- Koot
- Kaelatükk sobib väikesetükiliste liharoogade valmistamiseks
Portsjonilisteks praetud toodeteks searümbast kasutatakse kõige rohkem seljatükki, seljakarbonaadi ehk ka välisfileed (kui on ilma kontideta), samuti ka kaelakarbonaadi ning sisefileed.
Joonis: Searümba jaotustükid allikas: Rakvere lihakombinaat
Rakvere lihakombinaadi sea rümba jaotusskeemi leiad SIIT
|