Munade tähtsus ja kasutamine kulinaarias
Munad sisaldavad täisväärtuslikke valke (12,5%), rasva (10,5 - 12,5%) ja teisi organismile vajalikke toitaineid. Munaroad on vähese kalorsusega ja kergesti valmistatavad. Munad parandavad toidu maitset, värvi ja välimust, tõstavad roogade toiteväärtust. Kuna muna keemiline koostis on mitmekülgne, kasutatakse toiduvalmistamisel ära muna järgnevaid omadusi:
- munavalge vahustub - kasutatakse näiteks magustoitude ja küpsetiste valmistamisel
- munakollane vahustub - kasutatakse näiteks magustoitude ja küpsetiste valmistamisel
- munakollane emulgeerib - tekib emulsioon, mida kasutatakse näiteks majoneesi valmistamisel
- munavalge selitab - kasutatakse näiteks puljongite selgeks muutmisel
- munavalk koaguleerub (kalgendub) ja seob vedelikke - kasutatakse näiteks vormiroogade valmistamisel.
Mune kasutatakse kulinaarias väga laialdaselt. Peamiselt kasutatakse kanamune (oeufs).
|