Erinevad munad toiduvalmistamises
Kõige rohkem kasutatakse kanamune. Edaspidid nimetame kanamuna munaks. Kuna kanamuna kasutatakse retseptides kõige rohkem, siis mõistame muna all üldiselt kanamuna.
Muna keskmine mass on tähtsaim näitaja, mille alusel määratakse kindlaks kategooria, kuhu muna standardi järgi kuulub ja sellest kujuneb ka muna hind. Muna keskmine mass sõltub peamiselt linnuliigist ja tõust, linnu vanusest, aga ka söötmis-pidamistingimustest. Muna keskmisest massist sõltub suurel määral ka muna tihedus ning munakoore, munavalge ja munarebu suhteline mass
Kanamunadel on kaubanduses erinevad kaalud (kaal koos koorega) ja kaalusid tähistatakse tähtedega.
- XL muna kaalub üle 73g
- L muna kaalub 63 - 73g
- M muna kaalub 53 - 63g
- S muna kaalub alla 53g
Peale kanamuna kasutatakse ka pärlkana-, vuti-, pardi-, hane-, kalkuni- ja jaanalinnumune. Erinevate lindude munad on koostiselt sarnased, erinevus on vaid kaalus.
Erinevate munade kaalud suuruse järgi:
Vutimuna 12 g Pärlkana muna 45 g Kanamuna 45-75 g keskmiselt 60 g Munapardi muna 60-65 g Kalkunimuna 70-90 g Lihapardi muna 80-90 g Hanemuna 120-200 g Jaanalinnu muna 1,0-1,6 kg
Joonis 1. Erinevad munad, North/South Food koduleht http://www.northsouthfood.com/the-duck-egg-brixton/eggs/
Joonisel 1 ülemises reas: vasakpoolne valge kanamuna, keskmine pardimuna ja parempoolne hanemuna ja alumises reas: vasakpoolne vutimuna, keskmine faasanimuna ja parempoolne pruun kanamuna
Joonis 2. The Poultry Club of Great Britain koduleht http://www.poultryclub.org/eggs/egg-production/
Joonisel 2: vasakpoolne kalkunimuna, keskmine kanamuna ja parempoolne vutimuna
|