Munaroad > Munade tähtsus ja kasutamine kulinaarias > Erinevad munad toiduvalmistamises

 
 
 

Erinevad munad toiduvalmistamises

Kõige rohkem kasutatakse kanamune. Edaspidid nimetame kanamuna munaks. Kuna kanamuna kasutatakse retseptides kõige rohkem, siis mõistame muna all üldiselt kanamuna.

Muna keskmine mass on tähtsaim näitaja, mille alusel määratakse kindlaks kategooria, kuhu muna standardi järgi kuulub ja sellest kujuneb ka muna hind. Muna keskmine mass sõltub peamiselt linnuliigist ja tõust, linnu vanusest, aga ka söötmis-pidamistingimustest. Muna keskmisest massist sõltub suurel määral ka muna tihedus ning munakoore, munavalge ja munarebu suhteline mass

Kanamunadel on kaubanduses erinevad kaalud (kaal koos koorega) ja kaalusid tähistatakse tähtedega.

  • XL muna kaalub üle 73g
  • L muna kaalub 63 - 73g
  • M muna kaalub 53 - 63g
  • S muna kaalub alla 53g

Peale kanamuna kasutatakse ka pärlkana-, vuti-, pardi-, hane-, kalkuni- ja jaanalinnumune. Erinevate lindude munad on koostiselt sarnased, erinevus on vaid kaalus.

Erinevate munade kaalud suuruse järgi:

Vutimuna                12 g
Pärlkana muna        45 g
Kanamuna              45-75 g keskmiselt 60 g
Munapardi muna      60-65 g
Kalkunimuna           70-90 g
Lihapardi muna        80-90 g
Hanemuna               120-200 g
Jaanalinnu muna      1,0-1,6 kg

Joonis 1. Erinevad munad, North/South Food koduleht http://www.northsouthfood.com/the-duck-egg-brixton/eggs/

Joonisel 1 ülemises reas: vasakpoolne valge kanamuna, keskmine pardimuna ja parempoolne hanemuna ja alumises reas: vasakpoolne vutimuna, keskmine faasanimuna ja parempoolne pruun kanamuna

 

Joonis 2. The Poultry Club of Great Britain koduleht  http://www.poultryclub.org/eggs/egg-production/

 Joonisel 2: vasakpoolne kalkunimuna, keskmine kanamuna ja parempoolne vutimuna

 

 
 

 

 

Home