Munaroad > Munade tähtsus ja kasutamine kulinaarias > Muna värskus

 
 
 

Muna värskus

Seoses munas toimuvate oksüdeerumisprotsessidega eraldab kanamuna päevas 0,072 cal/g soojust. Munas toimub ka gaasidevahetus. Terve viljastamata kanamuna eraldab päevas 3,5 mg CO2. Samal ajal aurub munast pidevalt vett. 10 °C temperatuuril ja 80% suhtelise õhuniiskuse juures kaotab kanamuna iga päev 0,015 g vett (ca 0,25% muna massist). Tänu gaasidevahetusele munas, muna vananedes suureneb õhuava ja sellest õhuava suurusest oleneb muna asend vees. Värske muna on vees lamavas asendis. Mida vanem muna, seda rohkem ta tõuseb püsti asendisse, s.t. tõmp ots tõuseb ülespoole ja vana muna tõuseb vees lausa pinnale.

Joonis 1 Muna värskuse määramine vees.   Autor Britt  http://ldfchickens.blogspot.com/2008/07/egg-freshness-test.html

Muna säilitamisel munavalge muutub vedelamaks ja valgub pannile lüües rohkem laiali. Värske muna munakollane on munas täpselt keskel, mida vanem muna, seda rohkem muna keeritsad, ehk köidikud venivad välja ja munakollane vajub keskkohast kõrvale. Värske muna munakollane on lahti lüües ilus ümargune ja  muna vananades ta vajub lamedamaks. 

Joonis 2. Ühe päeva vanune muna
Autor: Caper Berry http://caperberry.blogspot.com/2009/04/egg-freshness-guide.html

Joonis 3: 7 päeva vanune muna Autor: Caper Berry  http://caperberry.blogspot.com/2009/04/egg-freshness-guide.html

Joonis 4: 2-3 nädala vanune muna
Autor: Caper Berry http://caperberry.blogspot.com/2009/04/egg-freshness-guide.html

 

 

Video: Muna värskuse mõõtmine vees.http://www.youtube.com/watch?v=fAUThul1Czo

 

 
 

 

 

Home