Kastmed

iDevice ikoon

 

Hakkliharoogadele sobivad külmad ja kuumad kastmed.

Enamlevinud on heleda ja valge põhikastme baasil valmistatud kastmed.

 

 Tuletised heledast põhikastmest

Tuletatud kaste

Aluskaste

Täiendus

Valmistamine

Kapparikaste ehk sauce aux câpres

Sauce velouté

Kapparid ja rõõsk koor

Lihapuljongil valmistatud heledale põhikastmele lisatakse kappareid ja rõõska koort. Kastet
serveeritakse keedetud lambajalgade juurde.

Mädarõikakaste

Sauce velouté

Mädarõigas, rõõsk/hapukoor

Heledale põhikastmele lisatakse riivitud mädarõigast ja koort.

Karrikaste

sauce curry

Sauce velouté

Karri, õunapüree,

sibul ja rõõskkoor

Hele põhikaste maitsestatakse karri ja koorega, kastmele võib
lisada riivitud õuna või banaani-püreed.

Tomatikaste

Sauce velouté

Tomat, rõõsk/hapukoor

Hele põhikaste maitsestatakse tomati ja koorega.

Sinepikaste

Sauce velouté

Sinep, rõõsk/hapukoor

Hele põhikaste maitsestatakse sinepi ja koorega.

Paprikakaste

Sauce velouté

Paprika, peekon

Heledale põhikastmele lisatakse paprikat ja peekonit.

Tillikaste

Sauce velouté

Rõõsk või hapukoor,

hakitud till

Heledale põhikastmele lisatakse rõõska või haput koort ja hakitud tilli.

Valge veini kaste

Sauce velouté

Valge vein, rõõsk koor,

munakollane, või, sidrunimahl

Heledale põhikastmele lisatakse valget veini ja rõõska koort. Soovi korral lisatakse munakollaseid, võid ja sidrunimahla.

Aurora kaste ehk sauce aurore

Sauce velouté

Valge vein, tomatipüree

Valge veiniga maitsestatud kalapuljongil keedetud heledale põhi-kastmele lisatakse tomatipüreed

 

Tuletised valgest põhikastmest

 

Tuletatud kaste

Aluskaste

Täiendus

Valmistamine

Sibulakaste ehk sauce aux oignons

Valge põhikaste
ehk sauce béchamel

Sibul, murulauk

Valgele põhikastmele lisatakse hakitud ja võis kuumutatud mugulsibul.

Soubise kaste ehk sauce soubise

Sibulakaste

 

Valmistamiseks aetakse sibula-kaste läbi sõela.

Seenekaste

Sauce béchamel

Värsked või soolatud seened

valgele põhikastmele lisatakse värskeid või soolaseeni.

Spinatikaste

Sauce béchamel

Spinatipüree

Valgele põhikastmele lisatakse spinatipüreed.

Petersellikaste ehk sauce persil

Sauce béchamel

Petersell

Kastmele lisatakse hakitud peterselli. Kaste sobib keedetud kala ja köögivilja juurde.

Sinepikaste ehk sauce moutarde

Sauce béchamel

Sinep

Kastmele lisatakse sinepit.

Mädarõikakaste ehk sauce au raifort

Sauce béchamel

Riivitud mädarõigas, äädikas, sool, suhkur, rõõskkoor, või

Valgele põhikastmele lisatakse
riivitud mädarõigast. Maitsestatakse äädika, suhkru, soolaga. Lisatakse veidi rõõska koort ja täiustatakse võitükikestega.

Valge koorekaste

Sauce béchamel koore või koore-piima baasil

Praeleem

1 liitri valge koorekastme valmistamiseks võetakse 6 detsi-liitrit valget koore baasil valmistatud põhikastet (roux 200),  4 dl praeleent.