Kastmed
Hakkliharoogadele sobivad külmad ja kuumad kastmed.
Enamlevinud on heleda ja valge põhikastme baasil valmistatud kastmed.
Tuletatud kaste |
Aluskaste |
Täiendus |
Valmistamine |
Kapparikaste ehk sauce aux câpres |
Sauce velouté |
Kapparid ja rõõsk koor |
Lihapuljongil valmistatud heledale põhikastmele lisatakse kappareid ja
rõõska koort. Kastet |
Mädarõikakaste |
Sauce velouté |
Mädarõigas, rõõsk/hapukoor |
Heledale põhikastmele lisatakse riivitud mädarõigast ja koort. |
Karrikaste
sauce curry |
Sauce velouté |
Karri, õunapüree,
sibul ja rõõskkoor |
Hele põhikaste maitsestatakse karri ja koorega,
kastmele võib |
Tomatikaste |
Sauce velouté |
Tomat, rõõsk/hapukoor |
Hele põhikaste maitsestatakse tomati ja koorega. |
Sinepikaste |
Sauce velouté |
Sinep, rõõsk/hapukoor |
Hele põhikaste maitsestatakse sinepi ja koorega. |
Paprikakaste |
Sauce velouté |
Paprika, peekon |
Heledale põhikastmele lisatakse paprikat ja peekonit. |
Tillikaste |
Sauce velouté |
Rõõsk või hapukoor,
hakitud till |
Heledale põhikastmele lisatakse rõõska või haput koort ja hakitud tilli. |
Valge veini kaste |
Sauce velouté |
Valge vein, rõõsk koor,
munakollane, või, sidrunimahl |
Heledale põhikastmele lisatakse valget veini ja rõõska koort. Soovi korral lisatakse munakollaseid, võid ja
sidrunimahla. |
Aurora kaste ehk sauce aurore |
Sauce velouté |
Valge vein, tomatipüree |
Valge veiniga maitsestatud kalapuljongil keedetud heledale põhi-kastmele
lisatakse tomatipüreed |
Tuletised valgest põhikastmest
Tuletatud kaste |
Aluskaste |
Täiendus |
Valmistamine |
Sibulakaste ehk sauce
aux oignons |
Valge
põhikaste |
Sibul, murulauk |
Valgele põhikastmele lisatakse hakitud ja võis
kuumutatud mugulsibul. |
Soubise kaste ehk sauce soubise |
Sibulakaste |
|
Valmistamiseks aetakse sibula-kaste läbi sõela. |
Seenekaste |
Sauce béchamel |
Värsked või soolatud seened |
valgele
põhikastmele lisatakse värskeid või soolaseeni. |
Spinatikaste |
Sauce béchamel |
Spinatipüree |
Valgele põhikastmele lisatakse spinatipüreed. |
Petersellikaste ehk sauce persil |
Sauce béchamel |
Petersell |
Kastmele lisatakse hakitud peterselli. Kaste sobib keedetud kala ja
köögivilja juurde. |
Sinepikaste ehk sauce moutarde |
Sauce béchamel |
Sinep |
Kastmele lisatakse sinepit. |
Mädarõikakaste ehk sauce au raifort |
Sauce béchamel |
Riivitud mädarõigas, äädikas, sool, suhkur, rõõskkoor, või |
Valgele põhikastmele lisatakse |
Valge koorekaste |
Sauce béchamel koore või koore-piima baasil |
Praeleem |
1 liitri valge koorekastme valmistamiseks
võetakse 6 detsi-liitrit valget koore baasil valmistatud põhikastet (roux
200), 4 dl praeleent. |