Köögiviljade eeltöötlused ja tükelduskujud > Köögiviljade eeltöötlemine

 
 
 

Köögiviljade eeltöötlemine

Köögiviljades leidub rida inimorganismile vajalikke toitaineid - süsivesikuid, mineraalaineid, vitamiine ja vähesel hulgal valke. Neist võib aga suur osa kaduma minna, kui köögivilju eeltöödeldakse valesti.  Eriti hoolikas tuleb olla köögiviljade eeltöötlemisel.

Enne toidu valmistamist on rida eeltöötlusvõtteid, mida võib köögiviljdega teha:

  • sorteerimine ja riknenud köögiviljade eemaldamine
  • pesemine enne koorimist (mullas kasvavad köögiviljad) ja puhastamist
  • puhastamine mittesöödavatest osadest (varred, seemned jne)
  • koorimine
  • pesemine peale koorimist
  • tükeldamine
  • säilitamine enne toidu sisse kasutamist

NB! Eeltöödeldud köögiviljade säilitamine on toitainete säilivuse seisukohalt äärmiselt tähtis. Valesti toimides võime kaotada märkimisväärse osa köögivilja toiteväärtusest.

 

 
 

 

 

Home