Munaroad > Munade tähtsus ja kasutamine kulinaarias > Muna koostis > Muna toitainete sisaldus

 
 
 

Muna toitainete sisaldus

Munakoor on valge või värviline.  Munakoore värvus on peamiselt liigi-, vähem tõu- või liinitunnus. Koore värvus on tingitud munakoore pigmenteerumisest.
 
Kanamunakoor sisaldab keskmiselt 95,1% anorgaanilisi aineid, 3,3% toorproteiini ja 1,6% vett.

Muna sisu sisaldab keskmiselt 25% kuivainet. See on mõnevõrra suurem pardil ja hanel. Kuivainest poole moodustab:

  • valku (proteiine) keskmiselt 12,5%
  • rasvu (lipiide) on keskmiselt 10,5%,
  • süsivesikuid 1% 
  • mineraalaineid 1%

Kana munavalge sisaldab keskmiselt 12% kuivainet millest  11% valke (proteiini), 0,9% süsivesikuid  ja 0,6%mineraalaineid . Munavalges on ainult B-vitamiine.

Kanamuna rebu ehk munakollane  sisaldab keskmiselt  30...36% rasvu (lipiide), 16...18% valku (proteiine) ja 1,1...1,6% mineraalaineid, on lootele esmaseks toitaineks. Rebu vitamiinisisaldus on teiste loomsete toitainetega võrreldes üks suuremaid. Munakollase rasvas on A-, E-, K- ja D-vitamiine, sest need on kõik rasvas lahustuvad. Vitamiine on munakollases palju, eriti A-vitamiini.

Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementiMunarebus leidub mikroelementidest peamiselt fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani ja alumiiniumi, munavalges aga rohkesti boori. Keskmiselt sisaldab munarebu 1,6%, munavalge 0,6% mineraalaineid.

 

 
 

 

 

Home