Liha omaduste muutused liha külm ja kuumtöötlemisel
Toiduainete külm- ja
kuumtöötlemisel toimub toiduainetes rida muutusi. See on tingitud nendes sisalduvate toitainete muutumisest mehhaanilise ja termilise töötlemise tulemusena.
Lihaskude koosneb lihaskiududest, mis on omavahel ühendatud sidekoe abil.
Lihaskiududest moodustuvad
lihaskimbud, neist omakorda lihased.
Sidekoe valgud on kollageen, elastiin, retikuliin.
Kulinaarse töötlemise seisukohalt olulisim valk on kollageen.
Sidekoe, seega ka kollageeni sisaldus erinevate loomade lihas ja ka eri vanuses
loomade lihas on erinev. See on erinev isegi sama looma erinevates
jaotustükkides.
Selleks,
et liha pehmeneks, peab 25–40% kollageenist lõhustuma. Pehmenemiseks
on vajalik vee juuresolek. Vett võetakse lihaskoe ja sidekoe rakkudest. Suure
sidekoe sisaldusega liha jaotustükkide puhul ei piisa pehmenemiseks
olemasolevast vedelikust lihas.
Selliseid jaotustükke
tuleb täiendavalt töödelda ( marineerida) võib valmistada hakkliha.
Hakkliha valmistamisel lõhutakse sidekude
osaliselt, liha tükeldus on väike, vesi pääseb paremini sidekoe valkudele ligi
ja praadimisel seotakse vesi ja liha pehmeneb.
Sidekoe osalise lagunemise tõttu nõrgenevad lihaskiudude vahelised seosed ja liha pehmeneb. Protsess
on kõige intensiivsem 90–95 °C juures.
Praadimise korral kasutatakse kollageeni
lõhustumiseks lihaskoe valkude denatureerumise tagajärjel sellest väljasurutud
koevedelikku. Kui praetakse sidekoerikast liha, siis sellest vedelikust ei
piisa ja liha ei pehmene piisavalt. Liha pehmenemisele aitab kaasa selle eelnev
marineerimine, lihatükkide vasardamine ehk kobestamine, sidekoe osaline
eemaldamine, sidekoe kiudude läbilõikamine, hakkmassi valmistamine.
Et hakklihas on lihaskiud
väikesteks tükkideks tükeldatud, valmivad hakklihatoidud palju kiiremini kui
terveid lihatükke sisaldavad toidud ning hakkliha võib süüa ka toorelt
Et hakkliha pind on suurem kui tavalisel lihal ning rakumembraanid on osaliselt purustatud,
rikneb toores hakkliha
väga kiiresti. See tähendab hügieeni ja sanitaarianõuete hoolikat jälgimist.