Veiseliha kasutamine portsjoniliste toodete valmistamisel
Veised oma vanuse järgi jaotatakse alljärgnevalt:
1) vasikaliha (NB! kuulub väikeloomade alla) kuni 3-kuuvanused loomad loetakse vasikateks, värvus hallikas-valge kuni heleroosani; on hästi peenekiuline. Vasikaliha kuulub väikeloomade alla 2) noorloomaliha 3 kuu kuni 2 aastani, punakavärvusega, sidekoerikkam, parem puljongi keetmiseks, praadide jne valmistamiseks 3) veiseliha üle 2 aastat, värvus tumepunane, kiud on jämedad, rasv - kollakas, sidekoerikkad
Toiduks tarvitatakse erinevaid veiseid. Veised võivad olla spetsiaalselt kasvatatud liha saamise eesmärgil, siis neid veiseid nimetatakse lihaveisteks
Lihaveised on kasvanud Eesti puhtas ja looduslikus keskkonnas. Aretatud spetsiaalselt selleks, et saada pehmeimat ja maitsvaimat liha. Lihaveiste liha on ülimalt maitsev ja tänu vähesele rasvasisaldusele (vaid 4%) ka väga tervislik.
Tuntumad lihaveised Eestis on:
- Hereford
- Limusiin
- Aberdin-angus
Joonis: Lihaveised allikas: http.//www.rlk.ee/eestilihaveis
Alammenüü |